A digitális technológia forradalma a gyermekek életét és kommunikációját is megváltoztatta. A gyerekek ma már nemcsak fogyasztók, hanem az online tér, a közösségi média csatornák aktív résztvevői is. A Z és az alfa generációra a – gyakran velük egykorú – influenszerek nagy hatással vannak. Olyan több százezer és több száz milliós követőtáborral rendelkező gyerekekről van szó,  akik a virtuális közegben élik le a gyerekkorukat, óvoda és iskola, illetve családi-, társas programok helyett.  Ebben a cikkben megvizsgáljuk a gyerekinfluenszerek, vagyis kidfluenszerek jelenségét.

rtl_kidfluencer.JPG

Kik azok a gyerekinfluenszerek/kidfluenszerek?

A gyerekinfluenszerek olyan kiskorú személyek, akik különböző online platformokon (például YouTube, Instagram, TikTok) keresztül videók készítésével, vagy/és azon való szerepléssel építik fel online közönségüket, sok esetben saját márkájukat. Ezek a gyerekek, 18 év alatti fiatalok sokszor a saját életüket, – ha van akkor – hobbjaikat, vagy érdeklődési körüket, játékaikat mutatják be rövid videók formájában.

Mit tanul a gyerek?

Catherine Archer, ausztrál kutató egy tanulmányában (Play Is a Child’s Work: A Case Study of the Use of Children as Paid Social Media Influencers to Market Toys). A 2023-as kutatás eredményei rámutatnak arra, hogy a hagyományosan gyerekeknek szóló játékok mellett erőteljesen megjelenik a felnőtt termékek egyidejű népszerűsítése is a videókban (például drága autók,  luxuskozmetikumok és  szolgáltatások), amelyek elmossák a határt a  gyermekjátékok és a felnőttkori vágyak tárgyai között.

Adatvédelmi és biztonsági aggályok

Adatvédelem-, és biztonság szempontjából is kockázatos lehet, ha a gyerekinfluenszerek személyes részleteket is megosztanak életükről. Fontos, hogy a szülők és a gyerekek is tudatosak legyenek az online védelem fontosságáról. Gyerekvédelmi szakemberek az online adatvédelem hiányát aggasztónak tartják a kidfluencersek számára, akik életük számos vonatkozását az interneten nyilvánosságra hozzák, ami a későbbiekben kiszolgáltatottá is teheti őket.

A szülők szerepe

A gyerekinfluenszerek által keltett hatásokat kezelni kell, és a szülőknek fontos szerepük van abban, hogy segítsék gyermekeiket az online tér helyes és felelős használatában. Kommunikációra, az online tevékenységek ellenőrzésére és az adatvédelemre kell összpontosítaniuk.

A gyerekinfluenszerek új jelenségként tűnnek fel a digitális társadalomban. Fontos, hogy a gyermekek és szüleik egyaránt tudatosak és informáltak legyenek a potenciális kockázatokról és felelősségteljesen kezeljék az online jelenlétüket.

Erről kérdeztek nagyon röviden az RTL Reggeli című műsorában: https://rtl.hu/reggeli/2024/01/04/gyerekek-a-neten-generaciokutato-szemevel

A blogom Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat, ott is szeretettel várunk!
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a havi hírlevélre is itt a blogon jobb oldalon.
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem!
Könyvemet is szeretettel ajánlom: A rejtélyes Z generáció – Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel, HVG Könyvek, Budapest, 2022.
Ez a honlapom.
Minden jog fenntartva!
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.

Pin It on Pinterest

Share This
;