Hatékony segítségnyújtás cég utódlás – generációváltás terén

Magyarországon jelenleg is zajlik, de a következő években is várható a családi vállalkozások tömeges generációváltása. A családi cégek tulajdonosainak 81 százaléka a tulajdonlás megtartásával szeretné végrehajtani a generációváltást, az utódlás kérdését.

A magyar családi vállalkozások jelentős részét még a ’90-es években alapították, ezek élén igen gyakran még az alapító tulajdonosok állnak, akiknek életkora jó eséllyel meghaladja már a nyugdíjkorhatárt. Az alapítók gyermekei és unokái között  generációs különbségek is nehezítik a közös stratégia kialakítását, a stafétabot átadását.
Minden résztvevő félnek van saját szempontja és érdeke, amelyek között nem egyszerű konfliktus nélkül megtalálni a közös nevezőt.A problémák összefonódnak érzelmi és kapcsolati nehézségekkel is, még akkor is, ha a jogi és ténybeli kérdéseket megoldották. Ezek hatása a kapcsolatokra, a családi vagyonra, a munkavállalókra és a  gazdaságra katasztrofális lehet.

Független harmadik félként, szakemberként segítek

Sok régóta húzódó, vagy szőnyeg alá söpört kényes kérdést nehéz megvitatni azokban a családokban, ahol céges generációváltást terveznek.

Ilyenkor felbecsülhetetlen értékű lehet egy független, semleges személy, aki elősegíti a megbeszéléseket, monitorozza a megállapodások kimenetét.

Segítem a családot azonosítani az üzleti és családi értékeit, kialakítani jövőképüket, valamint irányítási struktúrájuk és utódlási stratégiájuk alapját megalkotni.

Támogatom a családtagokat, hogy elfogadják a családi jövőképet, gyakorlatba építsék a stratégiát, így a értékek továbbra is relevánsak maradnak a család változó körülményei szerint.

Előkészítés

a felekkel külön-külön előzetes megbeszélésre kerül sor. Az előzetes megbeszélésen kimerítő tájékoztatást adok a mediációval kapcsolatos tudnivalókról és itt tárjuk fel azokat a kérdéseket, amik problémát okoznak.

Mediációs ülések

a felekkel külön-külön előzetes megbeszélésre kerül sor. Az előzetes megbeszélésen kimerítő tájékoztatást adok a mediációval kapcsolatos tudnivalókról és itt tárjuk fel azokat a kérdéseket, amik problémát okoznak.

Megállapodás tervezése, stratégialkotás

a mediációs beszélgetés vagy beszélgetések után a felek képesek lesznek egymással beszélni az Önöket érintő problémákról. Megoldási javaslatokat dolgozunk ki. A mindegyik fél számára elfogadható megoldást írásos megállapodás formájában összegzésre kerül.

Utókövetés

A megoldási javaslatokat később ellenőrizni, utókövetni is fogom.

Akivel ebben segítek

Varga Zoltán

2011 óta gyakorló mediátor, a vállalkozói világot a 90-es évek óta ismeri. részt vett több vállalkozás beindításában, menedzselésében, ezek között vannak kereskedők, szolgáltatók, gyártók, oktatási intézmények.

A Szervezeti Ombuds Egyesület elnökségi tagja, a SEED Alapítvány és a Modern Vállalkozások Programjának tanácsadója (üzletviteli tanácsadás, változásmenedzselés, cégmenedzsment, konfliktuskezelés).

Számos elismerésben részesült, többek között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöksége az év vállalkozója 2018 díjjal ismerte el.

A generációváltás konfliktusa és lehetséges megoldásai című munkája a Közép Európai Mediációs Intézet gazdasági mediáció témájú pályázatán harmadik helyezést ért el.

Interjú Zoltánnal: https://www.kemi.hu/hirek/interjuk/interju-varga-zoltan.html

 

Pin It on Pinterest

Share This
;