Legfrisebb, NMHH részére készült kutatásunk eredményei sajnos azt mutatják, hogy a pandémia során az infodémia súlyos probléma lett, és komoly kihívás elé állította a globális közegészségügyet. A mentális kihívások minden korosztályt érintenek, és az internetes addikciók is nőttek.

home_office_work_study.jpg

Több hónapnyi kemény munka után elkészültünk a “Pandémia hatása a különböző generációk online felhasználói szokásaira” című NMHH részére készített kutatásunkkal!

Az eredmények és a kutatás teljes anyaga pedig végre az https://onlineplatformok.hu/ oldalon. A kutatás célja az volt, hogy feltárja, hogyan változtak a különböző nemzedékek online felhasználói szokásai a járványhelyzet alatt.

„2019-ben ütötte fel a fejét a járvány, amely 2020 kora tavaszától a magyar lakosokat is óriási kihívások elé állította. A járványhelyzet következtében 2020 egyik kulcsszava a digitalizáció lett: változtak az online felhasználói szokások is, még nagyobb teret nyertek az online platformok, az online tér a mindennapok megkerülhetetlen részévé vált. Általánosságban elmondható ugyan, hogy a kor előrehaladtával az online aktivitás csökken, de a kényszer szülte helyzet nyomán vajon megváltoztak a kiskorúak/felnőttek online felhasználói szokásai? Ha igen, az „átállás” tartós volt? Többek között erre kereste a választ Bereczki Enikő kutató a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megrendelésével készített kutatásában.

A kutatás során különböző generációs célcsoportokkal mélyinterjúkra, fókuszcsoportos beszélgetésekre került sor, valamint egy ezerfős online kérdőíves kutatás is a módszertan részét képezte. Mindezek mentén a megkérdezettek fokozottabb digitális jelenlétükkel összefüggésben különböző egészségügyi kihívásokról, mentális problémákról is beszámoltak.

„Kemény volt, amikor öten home office-ban voltunk, a három gyerek három különböző korosztályt képviselt […] 16 órás munkanapom volt. […] maradandó gerincferdülésük lett. (X generációs fókuszcsoportos interjú.)

„A telefonommal olyan szinten összenőttem, hogy bárhova vittem magammal, és ez a mai napokra is kihat.” (Z generációs fókuszcsoportos interjú.)

„Átlagban a TikTokot naponta 8 és fél órát használtam, ami azért sok, és ez már nem túlhasználat, hanem függőség.” (Z generációs fókuszcsoportos interjú.)

A kutatásban résztvevők 62%-a szerint nincs számottevő változás az interneten eltöltött időben a pandémia óta. A 60-69 évesek körében ez az arány 79%. Az ajánlásokat is megtaláljátok a kutatás teljes anyagában.”

A témában készített teljes tanulmányt és annak rövid összefoglalóját a lenti linkekre kattintással olvasható:

https://onlineplatformok.hu/cikk/a-pandemia-hatasa-az-online-felhasznaloi-szokasokra

Pin It on Pinterest

Share This
;