Motivációs kampány indul Magyarországon a tudatos öltözködés népszerűsítésére és a tinédzser lányok védelmében. A Pán Péter Stop nevű ifjúsági blog családvédelmi és más szakmai szervezetekkel, hazai médiaszemélyiséggel karöltve arra hívja fel fiatal lányok és szülők figyelmét, hogy mind a virtuális térben, mind a valós életben mit tehetnek saját védelmük érdekében.

„Ha a szíved nem kirakat, a tested miért lehet az?”

mottóval indított kampányt Bereczki Enikő, ifjúsági szakértő, a Pán Péter Stop! bloggere, amelyhez több médiaszemélyiség és szakember csatlakozott, köztük Bombera Krisztina, televíziós újságíró, Dr. Baracsi Katalin, internetjogász, Kósa Erika, üzletasszony, a Kósa Erika Akadémia alapítója, Dr. Schiffer Miklós stílusszakember, Gyurácz Eszter, az ATV műsorvezetője, , Szentesi Réka történész, divatkutató, Császár Enikő a Pretto alapítója, divattervező, Nagy Janka gyerekpszichológus, illetve, számos szervezet, mint például a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat, a Safer Internet Program, a Happy Family Családi infóportál, a Jövőképp Egyesület és további együttműködő partnerek.

A közösségi média önértékelési problémákat okozó hatásairól számos cikk és tanulmány született már. A fiatalokra különösen igaz ez, hiszen az interneten, főként a közösségi médiában napi szinten olyan túlszexualizált képi világgal találkoznak, ami nyomot hagy önértékelésünkön, viselkedésükön és öltözködésükön. A brit Royal Society for Public Healthfelmérésében körülbelül 1500, 14 és 24 év közötti fiataltól kérdezték meg, hogy gyakorol-e bármilyen hatást az életükre az Instagram, a Twitter, a Facebook, a Snapchat és a YouTube.  A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy minden közösségi oldal bizonyos mértékben negatív hatást gyakorol az önértékelésre, de mindközül az Instagram idéz elő leggyakrabban testképzavart és nyugtalanságot a fiatalokban. Emellett komoly problémát jelent a főként fiatalok körében terjedő, szexuális tartalmú képek, videók, üzenetek küldése vagy fogadása (szexting). A 13-14 éves lányoknak súlyos gondot okoz, hogy hogyan kezeljék, ha ilyen fotókat kérnek tőlük. Gyakori, hogy a címzettek egyáltalán nem kezelik bizalmasan ezeket a fotókat, sőt, nem egy esetben zsarolásra használják fel őket.

 

 

 

 

 

 

A Pán Péter Stop! blog országos szemléletformáló kampányának célja, hogy motiválja, és egyúttal felhívja a figyelmet a nők, főképp a fiatal lányok, gyermekkorban lévők online és offline megjelenésére. Ismert médiaszemélyiségek, szakemberek és kortárs fiatalemberek motivációs videoüzenetekben szólítják meg az ifjú hölgyeket, hogy vigyázzanak magukra, és ne tegyenek fel az internetre olyan fotókat, videókat saját magukról, amelyekkel szexuális zaklatásoknak tehetik ki magukat. Az interjúkban a tudatos öltözködési kultúráról is szó esik.A kampány informatív és inspiráló spotokkal, cikkekkel, közösségimédia- megjelenésekkel és előadásokkal szeretné buzdítani, motiválni a fiatalokat az elővigyázatosságra, megválaszolni a legfontosabb kérdéseket, segítséget nyújtani.

Bombera Krisztina a Dress Up! kampányvideójában így fogalmaz:

A női méltóság, önértékelés megmutatkozik az öltözködésben. A tévés újságíró úgy látja, a tinédzser lányok egyre lengébb öltözékben vagy félmeztelenül posztolnak magukról képeket lájkvadászatért, amellyel azt is kifejezik, hogy szeretetre és figyelemre vágynak.  A szülőknek, Édesanyáknak éppen ezért óriási felelőssége van az önértékelés és önbizalom megerősítésében.

A Pán Péter Stop! blog országos szemléletformáló kampánya informatív és inspiráló spotokkal, cikkekkel, közösségi média megjelenésekkel és előadásokkal, pódiumbeszélgetésekkel szeretné motiválni a fiatalokat, megválaszolni a legfontosabb kérdéseket, segítséget nyújtani.

A kampány első videója megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=CvFDoW-nQgo

A kampány honlapja: https://generationdilemmas.com/dress-up-kampany/

Blog: http://panpeterstop.blog.hu/tags/R:dressup

email: info@generationdilemmas.com

Pin It on Pinterest

Share This
;