Az Y-, és a Z-generáció korszakában a hipszter kereszténység a legújabb irányzat. Mit is jelent ez?

Az Y-generációsoknak és Z-generációsoknak  az az érdekes, ami visszavezet a gyökerekhez

Z-generáció, Y-gneráció kereszténység

Judah Smith lelkész Justin Bieberrel

A jelenségnek több kötetet és egy honlapot is szentelő Brett McCracken a 60-as évek Jézus-mozgalmával hozza összefüggésbe az Y-generáció és a Z-generáció körében mostanában divatos hipszter-kereszténységet. Csak míg az előbbinél a hippi háteret otthagyva megtértek a fiatalok, az utóbbinál ennek ellenkezője játszódik le. A már keresztény fiatalok mennek át hippibe vagy legalábbis azzal kísérleteznek, hogy a hippizmus egyes elemeit beépítsék a kereszténységbe. A kritikusok nem feltétlenül kifogásolják ezeket a külsőségeket, sőt elismerik, pozitívumait (a kreativitás, az újra való nyitottságot, az igazság keresését, ami az újabb generációk számára kifejezetten lényeges), viszont problémának tartják azt, hogy a hipszter-keresztény irányvonal az elkötelezett életmódból akar engedni: a világi, szekuláris nézetekkel is hajlandó kompromisszumokra, az evangéliumot „felvizezi”, istentisztelet helyett pedig saját magunk által megkreált formákat propagál, pedig a kereszténység iránt érdeklődő Y-generációsoknak és Z-generációsoknak pont az lenne érdekes, ami visszavezet a gyökerekhez, amiért végre kényelmes életükben érdemes lenne áldozatokat hozni és nem pedig csak az, ami trendi, könnyű vagy menő.

Hol találjuk a hipszter keresztényeket?

Sokan a karizmatikus mozgalomhoz kötik az irányzatot, viszont fontos megjegyezni, hogy bár jelen vannak ugyan hipszter egyházak a karizmatikusoknál, nem minden karizmatikus közösség hipszter egyház. Mivel nem mindenki számára ismert a karizmatikus mozgalom ezért dióhéjban felvázolnánk fontosabb ismérveit (szélesebb körű bemutatása kimerítené ennek a posztnak a kereteit). A karizmatikus egyházak az úgynevezett neoprotestáns irányzathoz tartoznak. Tehát a protestánsokkal megegyezően kizárólag a Bibliát tartják  hitük alapjának, elvetik a gyermekkeresztséget, a baptistákhoz hasonlóan bemerítkeznek, viszont velük szemben annyiban újak, hogy a Szentlélekkel való bemerítést ma is Jézus Krisztus főpapi szolgálatának egyik legfontosabb részének tartják; hangsúlyozzák, hogy a Pünkösd nem ért véget, a hívő Isten erejének részesévé válik, ami alkalmassá teszi őt arra, hogy eleget tegyen tanítványi kötelezettségeinek (az evangélium hirdetése, bizonyságtevés, gyógyítás stb.). A pünkösdi-karizmatikus mozgalomnak Magyarországon több kisebb-nagyobb képviselője is akad még, és világszerte több nagy történelmi felekezetben is megújulást hozott – olvashatjuk a Kultúrpart Pünkösdről szóló írásában.

Hipsztérítők

A hipszter kereszténység szélsőségesebb trendjei esetenként fellázadnak az ellen az evangéliumi keresztény szubkultúra ellen, amelyből kinőttek. Pátkai Mihály Hipsztérítők című tanulmányában így ír a jelenségről: „Előszeretettel használják az „underground kereszténység” jelzőt magukra. Sokak szerint ez azonban nem hiteles, mivel a mozgalom csak szabad társadalmakban található meg, ahol nincs is keresztényüldözés, nincsenek ténylegesen földalatti egyházak. Általában jómódú, intelligens, másod- vagy többed-generációs keresztény fiatalok körében divatos. Nagyvárosok egyetemein terjed, ahol a fiatalok körében könnyű az átjárás a keresztény közösségek között. Jellemző rá az ökumenizmus, a nyitottság és a befogadás kultúrája. Olyannyira sekélyes teológiailag, hogy erre gyakran még a nemhívő kívülállók is rámutatnak. A világi hippikre is jellemzően gyakran elutasítják a hagyományos közösségek hierarchiáját, de az őskeresztényekre jellemző a Bibliában leírt egyházi rendet is (pásztor, presbitérium, diakónusok). Nem kérnek engedélyt, nem érzik szükségét a formális felkenetésnek, a felekezeti jóváhagyásnak. Így gyakoriak a köreikben az önjelölt vezetők. Általában elmondható az is, hogy a vezetőik sem az idősebb generációból, hanem a saját korosztályukból kerülnek ki.”

Denzel Washington: „Y-generációsok vállaljátok fel a hitet!”

Denzel Washington Obama, Oprah Winfrey, Spike Lee, Venus Williams mellett az amerikai fekete y-generációs fiatalok példaképének számít. A kétszeres Oscar-díjas színészt a millenniumi nemzedék által legkedveltebb 15 amerikai színész közé is beválasztották. Több mint harminc éve tartó házasságával Pauletta-val és négy gyerekével Hollywood „jófiújának” számít. Y-generációs gyerekeik már felnőttek és elhagyták a szülői házat. Washington saját bevallása szerint minden nap olvassa kedvenc könyvét, a Bibliát:

„Most János evangéliumának második fejezeténél járok. A lelkészem azt javasolta két évvel ezelőtt, hogy kezdjem el az Újszövetség olvasását. Amikor azzal megvoltam, akkor hozzáfogtam az Ószövetséghez. Tavaly ezzel is végeztem és most már lassan az evangéliumokon újra túljutok”

nyilatkozta néhány éve az amerikai Readers Digest-nek. Édesapja pünkösdi lelkész volt 60 éven keresztül a Church of God in Christ  nevű amerikai gyülekezetben. Washington szerint apja egy igazi  úriember volt,  mély hitű keresztény, Szentlélek által vezérelt ember, keményen dolgozó, visszafogott, szilád meggyőződésű, állhatatos.

az Y-generációs fiataloknak is üzent. A Christian Post riporterének múlt héten adott interjúban így nyilatkozott a 62 éves sztár:

„Azt mondanám a nemzedéknek, hogy megtalálja a módját annak hogayn képes összefogni, mert egy nagyon megosztó, dühös időszak, amelyben most élünk és sajnos ami fiatalok nem nőttek fel erre.”

Washington arra is ösztönözte a hívő fiatalokat, hogy tartózkodjanak a társadalmi média totális befolyásától, ne legyenek függők és a közösségi médiát használják fel arra, hogy ezen keresztül is megosszák Isten Igéjét.

„Imádkozom a te generációidért” – mondta. – „Micsoda lehetőségetek van, és ne legyenek depressziósak, mert át kell mennetek nehézségeken!”

„Milyen rövid és hosszútávú hatása lesz ilyen sok információnak? Nem éri meg 24 órát a hírekre szánni, nem éri meg!”
A színész beszámolt arról is, hogy ő és Dan Gilroy, a Roman J. Israel Esq. írója és rendezője a film készítése alatt  minden nap közösen imádkozott és a Bibliát is olvasták.

(Bővebben: Denzel Washington: „Y-generációsok vállaljátok fel a hitet!”)

Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő

Minden jog fenntartva.

Látogass el  a blogra több írást olvasni és a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

Pin It on Pinterest

Share This
;