Mennyire kerülhetnek padlóra a mai Y-, Z-generációs fiatalok szülői támogatás nélkül? És mi a helyzet az idősekkel, a baby boomerek vagy a veterán generációval? Őket ki fogja támogatni? Itt is vannak a legfrissebb statisztikák.

Meg tudnának élni támogatás nélkül?
A 19–29 éves Z-, és Y-generációsok harmada kap rendszeresen anyagi támogatást a szüleitől. A szülői támogatásban részesülő fiatalok több mint fele nem tudna megélni enélkül – derül ki a K&H ifjúsági indexéből, amelyről a piacesprofit.hu nemrég beszámolt.
A 25 éves Máté meséli, hogy édesapja rendszeresen segíti 50 ezer forinttal havonta. Szülei elváltak, amikor 11 éves volt, ő a tanár édesanyjánál maradt,  de édesapja támogatja azóta, akinek egy jól menő autókereskedése van. Eleinte egyetemista korában ez nagyon kellett is, hiszen az albérlet, az utazás rengeteg pénzt vitt el, még úgy is, hogy dolgozott közben gyakornokként, diákmunkában. Most, hogy már főállása van, nincs rászorulva a pénzre, de az apja mégis utal Y-generációs fiának  rendszeresen pénzt.
„Igaz így is megvan a pénz helye, mert lakásom nincs, így erre teszem félre az apámtól jött pénzt, amire jelenlegi fizetésem mellett nem nagyon lenne lehetőségem”- meséli.
Mit mutatnak a kutatások?
A K&H felmérés azért is elgondolkodtató, mert egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a korosztály többségének van munkája: a 19-29 évesek (vagyis a Z-generációsok idősebb tagja és az Y-generációsok első fele) 52 százaléka főállásból, 25 százaléka pedig mellékállásból származó jövedelemmel rendelkezik. Hozzá kell tenni, hogy itt is kiderült, hogy kiegészítik: 32 százalékuk kap anyagi támogatást a családjától is – olvasható a K&H ifjúsági indexében, amely a fiatal generációk munkaerő-piaci helyzetét vizsgálta. Azt is megtudjuk, hogy a még iskolapadban ülők 68 százalékát, míg az dolgozó gyerekeiknek csak 20 százalékát segítik a szülők.
Mi a helyzet az idősekkel?
Nyilván árnyaltan kell látni ezt az összetett helyzetet, ugyanis ha az egyre öregedő társadalomra és a nyugdíjhelyzetre gondolunk, ez a folyamat akár oda-vissza is lehet, sőt, minden bizonnyal, a mai fiatalok is olyan szendvicsgenerációsok lesznek, akiknek szüleik, nagyszüleik generációjához képest jóval aktívabban kell anyagilag is gondoskodniuk az egyre nagyobb számú idős emberről, s természetesen közöttük legfőképp saját idős szüleikről. Ez azért is érdekes, mert a mai Z-generációsok nagyon kevesen vannak Magyarországon és egész Európában is (velünk ellentétben de az USA-ban például hatalmas számú demográfiai csoportról van szó a Z-nemzedék esetén).
Döbbenet, de a demográfiai adatok szerint:

ma 1000 aktív korú felnőttre csaknem 280 65 éves és annál idősebb nyugdíjas jut, ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog!

Bár sokan legyintenek a mai digitális bennszülött fiatalokon mondván, hogy kényelmesek és nárcisztikusak, mégis ennek a -a sokszor önzőnek bélyegzett – generációnak a nyakába szakad majd egy nála jóval nagyobb számú idős embert támogasson.
Egy biztosító társaság friss kutatásának eredményei alapján körvonalazódott, hogy

a megkérdezett felnőttek több mint fele tervezi támogatni nyugdíjas szüleit, ötödük pedig már jelenleg is támogatja őket. A szüleiket támogatni tervező felnőttek közül is kiemelkedik a 18–29 éves fiatal felnőttek korosztálya, akiknek több mint 70 százaléka tervez anyagi hozzájárulást.

Hány évig kell spórolni az Y-generációsoknak egy 55 nm-es lakáshoz?

Sokakban joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért él akkor annyi felnőtt fiatal szüleivel a mamahotelben? Ezt a kérdést nem olyan egyszerű megválaszolni. Vannak ugyanis kényelmi és kényszer mamahotelek is. Számos társadalmi (egyre több egyszülős háztartás)  és gazdasági tényező is kihat a jelenség tendenciává válására, például a lakásárak alakulása is. Galavits Patrik a Klub Rádió Y-generáció műsorában egyebek mellett engem és ingatlan szakembereket is kérdezett erről.

A műsorvezető azt is megkérdezte Cornides András, a Tower Property Kft. kiemelt értékesítőjétől, hogyY-generációsok és Baby boomerek

mennyi ideig kell spórolni egy kb. 22 éves, keresettel rendelkező fiatalnak itthon?

a maga is Y-generációs Cornides ismertette, hogy a Magyarországon 55  hónapnyi – vagyis 7 év –  teljes fizetést  kellene félretenni ahhoz, hogy egy átlagos körülbelül 50 négyzetméteres lakásunk a fővárosban átlagos fizetés esetén.

Bár elemzők szerint nem is olyan rossz világviszonylatban ez az adat, hiszen tőlünk nyugatabbra még többet kellene dolgozni ugyanezért, de jövőképnek sem túl kecsegtető.

A teljes posztot a Pán Péter, STOP blogon olvashatod!

A beszélgetést a képre kattintva meghallgathatod:
klubradio.jpg

Szerző: Bereczki Enikő Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő

A blog.hu-n is követheted az oldalt, sőt  Facebook-on is csatlakozhatsz, időről-időre ott is posztolunk érdekes, új tartalmakat, nem csak erről a blogról. Az Instagramon is szeretettel látunk!
Minden jog fenntartva! A dokumentum a szerző tulajdona, ha idézni szeretne belőle, vegye fel a kapcsolat a szerzővel.

Pin It on Pinterest

Share This
;