A néma világjárványként értelmezett kiégésben világszerte egyre többen, és egyre fiatalabbak is érintettek.

A munkahelyeken  egyre több fiatal munkavállaló számol be a kiégés érzéséről egy kutatás szerint.. Az Indeed álláskereső webhely 2021-es felmérése  azt mutatta, hogy az Y és a Z generációs munkavállalók között a legmagasabb a kiégés aránya, 59%, illetve 58%. Ráadásul ez a mutató a Z generációnál hihetetlen sebességgel növekszik, 2020-ban ugyanez a szám a Z generációsok között 47% volt, az Y generáció tagjainál pedig 53%.
 Nehezíti a fiatalok helyzetét, hogy a pihenés minősége is változott. Miután letudták a munkát, tanulást − ami természetesen számítógép előtt zajlott, folyamatosan jöhetnek ezzel kapcsolatos üzenetek.
A munka-magánélet egyensúlya akkor jó, ha valóban meg van teremtve az egyensúly, a határhúzás és a lehetőség a zavartalan kikapcsolódásra is és az összpontosításon alapuló munkavégzésre is.
Digitális kiégés
A rejtélyes Z generáció című könyvem írása közben végeztem egy online felmérést, amelyben a 13-25 év közötti fiatalok 62 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a Covid hullámai alatt  digitális kiégést is megélt. A folyamatos multi-tasking, vagyis több feladat vagy látszatfeladat egyszerre végzése nagyban hozzájárult a gyors kiégéshez ebben a kényszerhelyzetben. Számos hallgató veszítette el diákmunkáját ebben az időszakban, és vágott bele online végezhető tevékenységbe – például online ügyfélszolgálatnál, webshopoknál vállalt munkát. Mások saját vagy a családtagjaik használati tárgyait kezdték értékesíteni online – közben pedig ugyanabban a térben folytatták tanulmányaikat, az íróasztal mellett, a képernyő előtt. Ezalatt cseteltek is, görgették a közösségi oldalakat, ügyet intéztek az ügyfélkapun, vagy anyagot gyűjtöttek egyéb iskolai feladatukhoz. Mindeközben nem vagy jóval korlátozottabb formában volt lehetőségük olyan stresszoldó tevékenységekre, mint a sport, a koncertek, a baráti összejövetelek, iskolán kívüli programok. A gyors, állandó váltás, amit a multitasking jelent, oda vezet, hogy az agy túl gyorsan elégeti az üzemanyagot, ezáltal kimerültnek, dekoncentráltnak érezzük magunkat már igen rövid idő után. Szó szerint kimerítjük a tápanyagokat az agyunkban. A könyvem is rámutattam arra, hogy már az is segíthet a digitálisan kiégett fiataloknak, ha megismertetjük velük a multitasking hátrányait és adunk számukra
néhány tippet hogyan tehetnek ellene. Például ha csökkentik az szimultán feladatokat, és lehetőleg egy, maximum két tevékenységet folytatnak egyszerre (esszéírás, zenehallgatás). Segíthet, ha a feladatokat 20 perces blokkokra osztják, és próbálnak ezalatt kizárólag egyetlen feladatblokkra koncentrálni. Hasznos lehet, ha hétvégenként vagy olyan időközönként, ami megvalósítható számukra tartanak egy digi-detox napot, amikor felszabadulhatnak a digitális terheltség alól.
A kiégés megelőzésében szerepet játszik több tényező, például:
  • egészséges alvási szokások kialakítása
  • a rendszeres fizikai aktivitás
  •  a pihenés módszereinek rendszeres alkalmazása
  • társas támogatás

Ebben a műsorban Velez Csaba pszichológust és engem kérdeztek a témáról:

https://www.youtube.com/watch?v=x5goSNCSeqY

 

Pin It on Pinterest

Share This
;