Bereczki Enikő

Milyen hatást gyakorol a gyermekek fejlődésére, illetve önértékelésére a közösségi média?

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy hosszútávú következményei lehetnek annak, ha valakit beszippant az online tér. Agykutatók, neurológusok írnak arról, hogy nem csak a viselkedésünk, hanem az agyi folyamataink is változnak.

Az agy teljesen másképp huzalozódik akkor, amikor elmélyülten olvasunk, és akkor, amikor az átfutó, kattintgató, böngésző fogyasztásban vagyunk benne.

Összegezve: változik az agyunk, változnak a szokásaink, tehát tagadhatatlanul nagy hatással van ránk.

Mivel a fiatalok gyakrabban használják, rájuk még nagyobb hatást gyakorol, a párkapcsolatról nem is beszélve. Megjelentek a randi appok, Messengeren is lehet küldözgetni egymásnak üzeneteket, és gyakran rengeteg félreértés származik ezekből.

Ami nagyon érdekes, hogy sokan magányosnak vallják magukat a Z generációból (akik 1995 és 2010 között születtek – a szerk.), pedig számtalan barátjuk van az online térben. Sokaknak a chatelés miatt van igénye arra, hogy elérhető legyen online. Végeztem egy kutatást, melynek során fiatalokat kérdeztem meg a kedvelt tevékenységeikről. Élvonalban volt a barátokkal való chatelés, mégis azt lehet látni, hogy magányosak. Ebből is látszik, hogy az online barátkozás, kapcsolattartás nem tudja pótolni a személyes kapcsolatot. Nagyon sok kapcsolati deficit éri a Z generációt akár a barátkozásban, iskolában, akár később a párválasztásban, és a munkahelyi kapcsolatok területén is.”

Olvasd el a teljes interjút: https://proaktivegyesulet.hu/2021/08/29/amit-nezunk-es-fogyasztunk-visszahat-rank-interju-bereczki-eniko-generacios-szakertovel/

Pin It on Pinterest

Share This
;