Képzelj el egy olyan világot, ahol 200 millió robot szolgál ki 20 000 embert , akik csupán elmélkedéssel foglalkoznak és hatalmas luxusban élnek. Jövőkutatók, de talán még maga a pápa sem tartja elképzelhetetlennek ezt A mezítelen nap című kultikus sci-fiben felvázolt világot. Hogyan készülhetünk fel rá?

„Ha ez nem is öt-tíz év múlva következhet be, de valamikor.  Itt az ideje, hogy felkészüljünk rá!”

  • hallhattuk Veres Ritától az AON Hewitt HR-tanácsadó cég vezetőjétől a cég sajtótájékoztatóján, ahol azt is megtudtuk, hogy Veres  2 bátyó kishúgaként alig 12 évesen már falta a sci-fiket. Asimov A mezítelen Nap című regénye volt az egyik kedvence, ahonnan a cikkindító utópisztikus kép is származik. Valószínű, hogy gyerekként még nem is sejtette, hogy felnőtt fejjel, a világ első számú humánerőforrás és tanácsadó cég hazai ágának vezetőjeként a múlt század sci-fi öregjének a műve már nem utópiának hat, hanem nagyon is időszerű lesz számára, hiszen ezek a kérdések a munka világában már nem is tűnnek annyira eltúlzottnak, ha kellően széles távlatokból vizsgáljuk azokat. A 2 éve a legjobb női magyar cégvezetőnek választott Veres szerint mindezek egyik legfőbb kiváltó oka a technológia, a technológia fejlődése. A NASA kutatóközpontjában lévő Singularity University hazai nagyköveteként a vezető felhívta azokra a pozitívumokra is a figyelmet, amelyeket a technológiának köszönhetünk: például a technológia képes akár a szűkös erőforrások felszabadítására is.

Legyél TE is jövőkutató!

Veres a Szilícium-völgyből azt a tanácsot is hozta, hogy mindenkinek jövőkutatónak kell lenni.

„Nem érdemes félni a jövőtől,  hanem inkább meg kell tanulnunk, hogyan gondolkozzunk róla!”

– emelte ki. Ebben a gyorsan változó világban ugyanis hiba ha úgy teszünk, hogy mindez velünk csak úgy megtörténik, hanem alakítanunk kell a munkánkat, karrierünket, sorsunkat, figyelve a trendeket, a változásokat, hiszen egyetlen ötlettel rengeteg pozitív változást is elérhetünk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben az ember, az emberi gondolat szerepe is felértékelődik. Az Aon vezetője utalt Ferenc pápa TED  beszédére is, melyben üzente, hogy bízik abban, hogy a technológiai fejlődés nem az emberek kárára zajlik majd a világon. Fontos lenne azon is – akár globális szinten – gondolkodni hogyan emberséges embernek megmaradni egy technológia által vezérelt világban.

  Itt a beszéd angol szövegét is el lehet olvasni.

Célozzuk meg tehát a holdat, szárnyaljunk a csillagokig!

Veres Rita röviden ismerettette a „moonshot thinking”-et, (az egykor elképzelhetetlennek tartott Holdra szállásra utaló kifejezés, magyar megfelelője még nincs), vagyis a Holdat (vagy talán csillagokat) megcélzó gondolkodást, melynek lényege, hogy ne korlátozzuk a céljainkat, hanem merjünk nagyot álmodni. Ha mindig csak reális célokat tűzünk ki magunk elé, akkor valószínűleg legjobb esetben is „csak” a kitűzött tervet teljesítjük. Például tíz százalékos növekedés helyett mindig inkább tízszeres növekedést tervezhetünk, ugyanis ha óriási célkitűzésink vannak, azok sokkal inkább motiválnak, kihívás elé állítanak. Az Aon és partnerei a témából kiindulva Az Aon és partnerei egyedülálló, jövőformáló versenyt hirdettek mindenkinek, akinek van egy merész gondolata arról, hogyan lehetne átalakítani a munka világát. A partnerek között szereplő  Budapest Bank HR-vezetője, Rolek Ferenc szerint a régi multinacionális nagyvállalati kultúra mellett elmenőben van az idő. Olyan pragmatikus, jól megvalósítható projektötletek is érdekli őket, amellyel a munkaerőt jobban meg lehet tartani. Az Y-generációt megtartása – és talán a Z-generációé még inkább – valóban óriás kihívás ma minden vállalat számára.

„Aki tanít, tanulhat is”

A verseny győztese, a Know House projekt lett.

„Az ötlet alapját az adta, hogy a csapat tagjai szerint az oktatási rendszer lassan, és elavultan reagál a munkaerőpiaci igényekre, noha folyamatosan új, és új szakmák jönnek létre. A másik cél, hogy növelje az egyén felelősségvállalását saját fejlődése iránt. Ezért az ötletgazda csapat megoldása arra vállalkozik: összehozza az embereket bármely generációból az online és valós térben is, ahol a tudásukkal fizetnek. Aki tanít, tanulhat is. Így ismerheti meg a barkácsolás alapjait egy kitűnő fiatal programozó, aki majd saját ismereteit adja át egy másik tanulni vágyó embernek. Középtávon építenének a folyamatosan fejlődő technológiákra, illetve szeretnék idővel bevonni az államot és az oktatási rendszert is, hogy ez a tudástér országos hálózattá fejlődhessen, és forradalmasítsa a tanulás módját.”

-olvasható a beszámolóban.

Ha tetszett a bejegyzés. látogass vissza újra, kövesd a blogot és kukkants be a Facebook-oldalra!

Szerző: Bereczki Enikő 
További cikkek hasonló témában:

Az Y-generáció inkább nem csinál semmit, minthogy bármi olyat tegyen, amit nem szeret

Itt vannak a legújabb irodai trendek: Ne csodálkozz, ha egy fűfal mellett kell dolgoznod!

Készülj fel egy olyan világra, amiről még el sem tudod képzelni, hogy milyen lesz!

Dögös, kreatív iroda kell az Y generációnak!

Szükség lesz még emberekre, ha majd robotok végzik el a munkánkat?

Pin It on Pinterest

Share This
;