Amerikában jelenleg az Y-generáció a legnépesebb nemzedék, ezért is figyelnek ennyire erre a rájuk. Szokásaikat tekintve, sokban különböznek elődeiktől. Különösen a hitelintézeteket és a gazdaságot tölti el nagy aggodalommal, hogy amire eddig a társadalom épült, az Y-generációnak már nem annyira fontos.

Y-generáció munkahely

Sokan úgy látják az Y-generáció kénytelen volt okulni az elmúlt 15 év legnagyobb hatású eseményeiből, melyek gyökeresen megváltoztatták életünket. 2001. szeptember 11. óta már nem ringatják magukat abba a hamis hitbe, hogy a világ biztonságos hely. A 2002-ben piacra dobott IPhone, első igazi okos telefonként átalakította kommunikációs szokásaikat. A 2008-as nagy gazdasági válság óta ráébredtek, hogy a rugalmasság kulcsfontosságú hiszen egészen biztos, hogy nem a legelső, és nem is a második munkahelyről mennek majd nyugdíjba. Sokkal tudatosabbak, meggondoltabbak és nem kapkodják el a nagy horderejű döntéseket (például a házasodást és a gyerekvállalást sem nagy általánosságban).

Szüleikkel, a X-generációsokkal vagy a Baby Boomerekkel ellentétben, már nem vesznek fel óriási hiteleket és nem akarnak megvásárolni mindent, ami korábban az „amerikai álom” elengedetlen materiális kellékét képezte. A Hétköznapi zarándok blog szerint éppen emiatt nagyon találóan azt ecsetelgeti, hogy az Y generációnak ez az amerikai káprázat inkább amerikai rémálom. Ha azonban ez így van, akkor az amerikai társadalom, de inkább a gazdaság rémálma viszont az Y-generáció. A dátumok közül pedig nem hagyható ki 2013, amikor jött egy Edward Snowden nevű huszonéves srác, aki bejelentésével még jobban megrengette az államba és az intézményekbe vetett bizalmat és újra divatba hozta az adatvédelmet. A Transparency International 2015-ös vizsgálata szerint például a magyar Facebook-nemzedék nem hisz a Facebook-nak. 

Most akkor ki a lojális?

Az Y-generációt nem tartják lojális munkavállalónak, mivel egyes számítások szerint gyakran – átlagosan 2 évente – váltogatja a munkahelyét. A Forbes épp a napokban emlegetett egy Linkedinen megjelent tanulmányt  mely kifogásolja az adatok hitelességét, mondván ez csak azok csupán önbevallásos adatokon alapulnak,  az X-generáció és a korábbiak például ritkábban adják meg, hol dolgoztak régebben, csak a legfrissebb munkahelyeket tüntetik fel. Kaytie Zimmerman, Y-generációs tanácsadó meg van győződve arról, hogy mindegy, mi van a háttérben, az Y-generációnak nem kell bocsánatot kérnie azért, mert gyakran cserélgeti munkahelyét – márpedig ma ez eléggé negatív címke. A munkaerőpiacon (nem csak) Amerikában ugyanis a munkavállalók 45 százaléka kevesebb, mint két évet tervez vagy tud jelenlegi munkahelyén maradni.

Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza máskor és nézz be a Facebook-oldalra is.

Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő generationdilemmas.com

Pin It on Pinterest

Share This
;