Az információs korban az internetbiztonság a nevelés területén is kulcsfontosságú. Ez pedig a szülőkre nagy terheket ró: folyamatos odafigyelést, beszélgetést a gyerekkel – akik már digitális bennszülöttek-, és tanulást. Igen, tanulást, mivel a digitális világ folyamatosan változik, melyben az alfa, és a Z-generáció sokszor jóval előrébb járnak, mint például az X-generációs szülők.

Az NMHH 2015-ös kutatásai alapján a világháló mára a gyerekek életének szerves részévé vált, és több mint egymillió magyar háztartás érintett a 18 év alattiak biztonságos internetezés kapcsán. A kutatás szerint a 18 év alattiak – vagyis az alfa, és a Z-generáció – körében az internet elterjedésének egyik legfontosabb oka az iskola, ugyanis egyre több tanár kéri, hogy az interneten keresztül küldjék be a diákok a házi feladatot, vagy ad fel internetes anyaggyűjtést feladatként. Emellett a szülők a gyereknevelésben jutalmazásként vagy a gyerekek figyelmének lekötésére használják az internetet, amely sok esetben átveszi a tévé szerepét.

„Az interneten a gyermekeket érő lehetséges veszélyektől a legtöbb szülő pedagógiai eszközökkel igyekszik megóvni a gyermekét: beszélgetéssel, megfigyeléssel, magyarázattal. Az adatok ugyanakkor arra is utalnak, hogy ennek részben az az oka, hogy tájékozatlanok a technikai megoldásokkal kapcsolatban, illetve hogy a gyerek ügyesebb náluk, így sok esetben ez a módszer nem hatékony vagy egyáltalán nem működik, hiszen a gyerek könnyen kikapcsolja vagy átlép a szülők által állított technikai akadályokon. Ez utóbbit a szülők, felnőttek jelentős része maga is elismeri” – olvasható az nmhh.hu-n.

Hamarosan a témában számos szakértőt megszólaltatok a blogon egy részletes posztban,  most pedig Dósa Gergely informatikus hasznos cikkét szeretném megosztani ízelítőül:

„Tegnap egy kedves ügyfelemnél jártam, a feladatom pedig a számítógép beállítása volt, szülői felügyeletre.

Úgy kellett beállítanom a gépet, hogy a 10 éves gyermek ne tudjon egy adott időintervallumnál többet a számítógép előtt ülni, játszani.

Az alkalmazott szülői felügyeleti szoftver kíméletesen működik, amint a gyermek bekapcsolja a számítógépet, vagy laptopot, a program tájékoztatja, hogy mennyi ideje van még hátra a használatból. A lejárati időhöz közeledve, 10 perccel az időintervallum vége előtt a program „megkéri” a gyermeket, hogy lassan fejezze be amit csinál és állítsa le a számítógépet. Ha a megadott kikapcsolási időpontban a gépet még használják, egy megkerülhetetlen, teljes képernyős üzenet kerül a monitorra, ahol három lehetőségünk van: kijelentkezéstöbb idő kérése, illetve folytatás szülőként (felügyeleti jelszavunkat beírva tovább használhatjuk a gépet). Érdekes funkció a több idő kérése, ilyenkor a szülő egy üzenetet kap a telefonjára, s pár gombnyomással engedélyezheti, vagy visszautasíthatja a plusz játékidő biztosítását, de figyelmen kívül is hagyhatja a kérést.

Az a funkcionalitás, amivel korlátozzuk a játékidőt, csak egy a sok közül. Választhatunk még eszköz nyomkövetést (telefon, vagy tablet esetében hasznos lehet) vagy weboldal látogatásokat korlátozhatunk (erőszakos, felnőtt és egyéb nem gyermeknek való oldalak tiltása).”

Tovább a teljes cikkre:  Szülői felügyelet a számítógépen

A blog szerzője: Bereczki Enikő, ifjúsági és generációs szakértő generationdilemmas.com

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár!) vagy/és a blogom: panpeterstop.blog.hu-n a jobb oldali sáv tetején található „Blogkövetés” ablakban.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről!

Látogass el az Instagramra is!

Pin It on Pinterest

Share This
;