Sok nyolcadikos Z-generációs számára nehéz időszak ez. Az élet egyik legkomolyabb döntését munka-, és élettapasztalat nélkül kell meghoznia a fiatal generációnak, ráadásul most zömében csak az online térben lehet tájékozódni.

 Mit mondanak a kutatások?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) idén is megvizsgálta a pályaválasztás előtt álló általános iskolások, vagyis a Z-generációsok középső skáláján mozgó diákok továbbtanulással és szakmaválasztással kapcsolatos terveit, céljait. A kutatásból kiderült, hogy míg a későbbi szakma mellett eddig a jó kereset volt a legfontosabb érv, addig most a választott munka szeretetét helyezték előtérbe a nyolcadikosok. Ez az eredmény teljesen egybevág saját tapasztalatainkkal is, amikor interaktív foglalkozásainkon pályaválasztás előtt álló fiatalokkal beszélgetünk. Több Z-generációs fiatal is beszámolt arról, hogy azért gondolja azt, hogy a munka szeretete fontosabb kell, hogy legyen a keresetnél, a pénznél, mert szüleinél tapasztalta, hogy azoknál, akik a munkát, amit kényszerből vagy csak a pénzszerzés miatt végzik, előbb-utóbb jelentkezik a kiégés, motivációvesztés és hasonló munkahelyi problémák, melyek a családi életbe is begyűrűzhetnek és gondokat okozhatnak. Ugyanakkor arról is tudomást szereztünk, hogy számos Z-generációs gondolja úgy, hogy bármennyire is vonzó egy szakma – általában a pedagógus, szociális és egészségügyi szakmákról nyilatkoztak így – ha nincs megfelelően megfizetve, biztos, hogy nem választanák azt.

A kutatások és tapasztalataink alapján azt lehet látni, hogy a szülők kulturális tőkéje, tapasztalatai és tanácsai jelentősen befolyásolhatják a fiatalok továbbtanulásra, szakmaválasztásra vonatkozó döntéseit

 

 Szülőként mit tehetünk?

 

De hogyan is segíthetik – különösen a ilyen nehéz időszakban, mint most a COVID-járvány alatt – szülők a a Z-generációsok pályaválasztási döntését?

 

A pályaválasztásnál nagyon nagy szükség van az önismeretre (a képen látható könyvek is nagy segítséget nyújthatnak ebben), a blogon írtunk könyvajánlót is: https://panpeterstop.blog.hu/2019/12/17/igy_lehetsz_fiatalon_sikeres).

 Itt pedig önismereti könyvekről találsz egy válogatást: https://panpeterstop.blog.hu/2015/03/31/nehany_hasznos_olvasmany_rovidfilm_teszt_onismeret_onbecsules_temaban

Abban is tudják támogatni a Z-generációs gyermeküket, ha sorra veszik az idevonatkozó szempontokat, például: a személyiség, az alkati adottságok, és képességek minél reálisabb ismerete. Hiába szeretne egészségügyben dolgozni, ha fél a vér látványától, vagy nincs jó kézügyessége, mint ahogy az ápolónőnek is szükséges ez, ha vénát szúr.

 A másik fontos dolog a Z-generáció számára, – mely sokszor kihívást is jelent – pályaismeret. Érdemes minél többet megtudni az adott területről. Ma már nagyon sok információ elérhető az interneten, buzdítsák őt önálló kutatásra! Ilyen felületek például a pályaorientációs portál, az iskolák honlapjai és a fórumok.

 

 

 

Nem árt némi munkaerő piaci ismeretet sem szerezni a Z-generációsoknak, például a hiányszakmák figyelemmel kísérésével, az álláshirdetések áttekintésével, vagy a különböző előremutató adatok tanulmányozásával sokat meg lehet tudni. Segít a döntésben ha meg tudja becsülni a fiatal a választott pálya társadalmi elismertségét, gazdasági hasznosságát, ezáltal majdani árát.

 Mi a legfontosabb?

A Z-generációról általánosságban elmondható, hogy sokat szorong, bizonytalan, hiszen a fiatalokat körülvevő világ is gyorsan változik, kevés a biztos pont, a kapaszkodó. A legfontosabb üzenet, hogy ne féljen döntéseket hozni, mert semmi végleges dolog nem történik az életében! A jövő generációinak, a Z-generációnak rugalmasnak kell lenni az állandóan változó környezeti feltételek miatt, és fel kell készülniük arra, hogy akár többször is pályát fognak módosítani, mint, ahogy azt nagyszüleik tették.

 

Pin It on Pinterest

Share This
;