Elég-e a mai kamaszoknak egy pár szupermenő Yeezy cipő a teljes élethez? Boldoggá teszi-e őket, ha sok like-ot szereznek? Érdeklődnek-e a mélyebb értékek iránt? Mi a helyzet a vallással? Mondhat ez még nekik valamit? Tudnak-e még várni? A Corporation Z műsorában Trunk Tamás, Dablty műsorvezető-szerkesztő beszélgetett velem erről.

Trunk Tomi (TT): Köszöntöm a hallgatókat, ez itt a CorporationZ műsora a Spirit FM-en, én Trunk Tomi, Dablty vagyok. Itt a CorporationZ-ben a legizgalmasabb témákat és a legfontosabb kérdéseket vitatjuk meg, elsősorban az új generációval kapcsolatban. Ehhez persze mindig szuper vendégeket hívok magamhoz, és ma sem lesz ez másként, hiszen itt van velem Bereczki Enikő, aki szintén egy generációkkal foglalkozó szakértő, aki az új generáció kérdését egy teljesen más szemszögből és perspektívából látja, mint én. Úgyhogy nagyon köszönöm Enikő, hogy ma velem tartasz és beszélgethetünk, sok érdekes témáról, de leginkább az adventről.

Bereczki Enikő (BE): Köszönöm szépen én is, hogy meghívtál engem.

TT: Azt gondolom egyre gyorsabban változik a világ, minden felgyorsul. Az én generációmat a most generációnak tituláljuk. Mennyire tud szerinted az én generációm, a z-generáció várakozni?

BE: Ez az egyik kihívás a ti generációtok számára, hogy képesek legyetek türelemmel várni dolgokra. A világ változik, felgyorsul, és olyan közegben nőttök fel, ami nem kedvez annak, hogy várjunk, vagy késleltessük a vágyainkat. Már az alfa generációsoknál is látszik, hogy szeretnének minél hamarabb választ kapni a kérdéseikre, igaz nekik az önkontrolljuk még nem fejlődött ki teljesen. Azt látom, hogy amiatt is nehezebb a mostani tinédzsereknek ez a terület, mert picit később nőnek fel bizonyos területeken. És egy olyan felgyorsult világ veszi őket körül, ami lehetővé teszi, hogy akár egy gombnyomással minden elérhető legyen.

TT: Ahhoz hogy igazán tudjunk várakozni, ahhoz fel kell nőnünk. Sokan mondják rólunk, hogy ez a generáció gyorsabban nő fel, köszönhetően a digitális térnek. De te úgy gondolod, hogy ez a felnövés, ez egy kicsit olyan hamis, látszat felnövés?

BE: Jó kérdés, sokat gondolkodom erről. Kettősség jellemzi a felnőtté válásotokat. Bizonyos szempontból hamar felnőtté váltok, mert olyan infókkal találkoztok, ami nem feltétlenül nektek való. Nem beszélve arról, hogy az infókból válogatni kellene, ami nektek passzol. Emiatt is kicsit felnőttesebben gondolkodtok, tájékozottság tekintetében a mai fiatalok sokkal előrébb járnak. De érzelmi területen nem biztos hogy be tudják építeni a mindennapjaikba mindezt. van egy fiatalságkultusz, trendi fiatalnak lenni, és menők a Disney filmek az idősebb korosztályban is. Sokan gyermekcentrikus nevelést alkalmaznak és nem csoda, hogy ebből sokan nem akarnak kitörni. A szülőknél gyakran jellemző, hogy ők is igyekeznek a lehető leghamarabb megadni mindent a gyerekeknek. Nem szokják meg, hogy milyen várni. Te szerintem kivétel vagy, akik olyan dolgokkal foglalkoznak, hogy rákényszerülnek a várakozásra. A sport pl. ilyen, a sikerhez idő kell.

Részlet. Az interjú, a Spirit FM-es rádiós interjú szerkesztett verzióját Tomi oldalán lehet elolvasni: https://corporationz.hu/corpz/2020/12/20/mennyire-tud-a-z-generacio-varakozni/?fbclid

 A teljes rádió interjú itt érhető el.

Pin It on Pinterest

Share This
;