Bereczki Enikő generációkutató nemrég megjelent könyvében a Z generáció sokszínű digitális világának démonizálása helyett szórakoztatóan segíti az olvasót a mai fiatalok megértésében.

Bereczki Enikő úgy látja, a problémafeltárás önmagában kevés, kellenek eszközök is. Mint mondja, sokan a tudományos TikTok-videókon, instaverseken és a slampoetryn keresztül közelednek a kultúrához, a tanuláshoz, ami túlmutat a hagyományos kereteken, hitelesítési faktorokon. A rejtélyes Z generáció szerzőjével beszélgettünk.

Számos kamaszokat, fiatal felnőtteket érintő veszélyről és kihívásról írsz, A rejtélyes Z generáció – Együttműködés a mai tizen-huszonévesekkel című könyv mégsem a mai Z generáció bírálata, hanem  egyfajta segítőkönyv, amelyben eszközöket is adsz ahhoz hogyan lehet kapcsolódni a mai fiatalokhoz. Szándékosan kerülted az „ezek a mai fiatalokozást!”?

Fontos ismerni az aggodalomra okot adó jelenségeket, amelyekre gyakori és természetes reakció a felháborodás, a sajnálkozás, a tehetetlenség vagy éppen a szörnyülködés. Ezek mind helyettesítő vagy parazita érzelmek. Eric Berne tranzakcióanalízis elmélete szerint. Azonban hiába éljük meg ezeket, nem segítenek rajtunk, csak az energiánkat emésztik fel. Az információ tehát önmagában nem elég: eszközökre, problémamegoldó gyakorlatokra van szükség. Ez az elv vezérelt a könyv írása során.

Tovább:

https://kulturpart.hu/2023/01/16/miert_rejtelyes_a_z_generacio

 

Pin It on Pinterest

Share This
;