femcafe_hunedzser.jpg

Nemrég a egy TV-műsorban szakértettem, amikor egy 19 éves Z-generációs srác telefonált be, hogy tanácsot kérjen. Elmondta épp nagymamájánál van, ahol megy TV-műsor, amúgy nem igazán néz TV-t…

Édesanyjával szinte együtt kezdett járni egyetemre, annyira nyomon követi új életét egyetemistaként. Sajnos már a felsőoktatási intézményekben is léteznek szülői értekezletek, amelyet azért tartanak, mert úgy látják a mai egyetemistáknak szükségük van szülői támogatásra. Jól teszik?

Erről számoltam be a videóban, kattints a linkre: https://tv2.hu/fem3/musoraink/fem3cafe/42682_a-szulonek-is-felelossege-van-ab.html

Mit lehet tenni?

Fontos tudatosítani, hogy a világ megváltozott, a szüleik generációjához képest a mai fiatalok karrierútja jóval kiszámíthatatlanabb, sokkal nehezebb előre tervezni és önálló egzisztenciát teremteni. Nem mindegy hogyan fogalmaznak  a szülők, tisztázni kell, hogy nem vádlásként akarnak hatni a felnőtt gyerekükre, de saját érzéseiket jogukban áll megfogalmazni. A személy elfogadása ugyanis nem jelenti, hogy azonosulnunk kell az általa képviselt szemlélettel is. Elengedhetetlen kihangsúlyozni az önálló döntés fontosságát is, és hagyni kell, hogy a fiatal egyedül döntsön, és vállalja a következményeket. Ha valami mégis rosszul sül el, a szülő akkor se próbálja egyből megmenteni, mert azzal csak tovább késlelteti a függetlenné válást. Az úgynezevezett „kemény szeretet” módszerét is javasolja Gary Chapman és társa Szülőfüggő fiatalok címében, aminek egyik módszere lehet az például, hogy az otthon élő, de már dolgozó fiatal anyagilag hozzájárul a családi terhekhez. Ez elősegítheti az önállósodást, mivel ha nem hajlandó a ráeső részt vállalni, akkor el kell elköltöznie.

Könyvajánló a témában:

Létezik-e fájdalommentes elszakadás? Miért érezzük utána elhagyatottnak magunkat? Mi a gyászmunka, és befejeződhet-e egyáltalán? Mire jók az emlékek? Igaz-e, hogy egész életünk a szimbiózis utáni nosztalgia jegyében telik el?
Ezekre a kérdésekre válaszol Marcel Rufo francia gyermekpszichiáter sok-sok empátiával, nagyon emberien.
Bővebb info: https://park.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/engedj-el/

engedj_el.jpg

Bővebben: https://panpeterstop.blog.hu/2020/02/22/a_szulok_hibaja_is_lehet_az_ha_egy_huszoneves_nem_tud_felnoni

A blog alapító-szerkesztője: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon  vagy itt.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, olvasgatni új híreikről hasznos témákban.

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!

Minden jog fenntartva!

Pin It on Pinterest

Share This
;