Elfuseráltak, lusták, önteltek és internetfüggők. Melyik nemzedékre jellemzőek ezek a sztereotípiák? Bingó, ha az Y-generáció jutott az eszedbe? De tényleg így van?

hipster3.jpg

Akik még Walter Mitty-t és Bridget Jonest is megleckéztetik

Úgynevezett generációs szakértők, pszichológusok, szociológusok, antropológusok vizsgálják és kategorizálják az Y-generációt és a többi nemzedékeket, amelyek tanulmányozásában mérvadó szempont lett az információs technológia robbanásának hatása. Így nem is meglepő, hogy az internet korszakába beleszületett Y-generáció, vagyis a digitális nemzedékek első hulláma lesz leggyakrabban az elemzések legfőbb célcsoportja és egyúttal ők kerülnek legtöbbször az éles kritikák kereszttüzébe is.Több filmben visszataszító arcokként jelennek meg az arrogáns, sznob, kivétel nélkül (már szinte egyen)szakállas férfiak és legmenőbb cuccokban hanyagul feszítő magabiztos női szereplők, az technológia eszközöket professzionálisan használó és kreatív megoldásokkal bármikor naprakész Y-generációsok. Walter Mitty (Ben Stillert) és Bridget Jones (René Zellweger) életét is megkeserítette egy-egy tipikus Y-generációs főnök, akiknek fogalmuk sem volt arról hogyan integráljanak csapatukba egy-egy más generációba tartozó, más értékrenden szocializált alkalmazottat. De vajon nem túlzás a csapból is folyó ipszilon generációs kategorizálás?
 Tagadhatatlanul sok igazság van abban az y-generáció kritikájában, ami a mai fiatalokról feljegyzésre kerül. Az ifjúsági kutatások, statisztikák eredeti célja az lenne ugyanis, hogy még jobban megértsük a körülöttünk élőket, saját magunkat és az alakuló tendenciákat. Mégis vajon mennyire lehet ezeket az információkat valódi tényanyagként elfogadni? Egy másik kérdés pedig az, hogy kire vonatkoztathatjuk ezeket az adatokat? A favágó bakancsos, szarukeretes szemüveget és kockás inget egyenruhaként viselő nagyvárosi multis dolgozókra vagy a Mucsaröcsögén munkanélküliségtől rettegő a külföldi munkán kívül más perspektívát nem látó fiatalemberekre? Hogyan is lehet például egy 30 ezer amerikai fiatalon elvégzett kutatás kimenetét hazai vagy – akár menjünk távolabb – mondjuk egy ukrán vagy grúz fiatalokból álló közösségre ráhúzni?

Pin It on Pinterest

Share This
;