Bár aggasztónak tűnő változásokat látunk a mai gyerekeken, a tanároknak és szülőknek nyitni kellene a Z generáció tagjai felé, és nem démonizálni őket. El kell fogadni és meg kell érteni őket – mondja Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, a Rejtélyes Z generáció című kötet szerzője. Szükség van-e még iskolára? Biztosan jó-e a folyamatos multitasking? Van-e pozitív hatása a gyerekekre a videójátékoknak? Interjú.

hvg.hu: A mai iskolát 19. századi tudáseszményre alapozva dolgozták ki, és azóta sem sokat változott. A padokban viszont ott ülnek a Z, sőt már alfa generációs gyerekek, akik egészen máshogy látják a világot, egészen máshogy szerzik meg a világról való tudásukat, mint ahogy azt a közoktatás megkövetelné. Felmerül a kérdés: szükség van egyáltalán még így az iskolára? Vagy azoknak van igaza, akik szerint az már csak egy gyermekmegőrző intézmény?

Bereczki Enikő: Az iskolára szükség van továbbra is. A Z generáció tagjai közül sokan kifejezetten szeretnek iskolába járni. Igaz, nem feltétlenül a tudásszerzés miatt, hanem hogy a kortársakkal találkozzanak. Vannak, akik szinte csak az iskolai falai között élik meg az offline társas érintkezést. Másrészt, mivel ez egy heterogén generáció, sok gyerek és kamasz számára az iskola egyfajta kiszámíthatóságot nyújt, ahol jó esetben és remélhetőlég továbbra is van áram, meleg, biztosított az étkezés, és még foglalkoznak is vele. Sokan, ha otthon maradnak, könnyen elkallódnak. Az online oktatás időszakában sokak bioritmusa teljesen felborult: az általam megkérdezett 700 fiatal 54 százalékánál összefolytak az éjjelek és a nappalok az otthonlét során. Az iskola ad egy keretet is a mindennapoknak.

Tovább:

https://hvg.hu/elet/20220920_Bereczki_interju_zgeneracio

Pin It on Pinterest

Share This
;