A Z-generációnak is kellenek még az offline élmények…ha lehet „posztkompatibilisek.”

Nemrég a  WMN-nek szakértettem. Marossy Kriszta kérdezett a Z-generáció fesztiválozási szokásairól.

 
Meglátásaim a témáról kicsit bővebben, mint a cikkben:

A Z-generáció tagjai nem választják külön az online és az offline világot. Nem úgy tűnik, mintha kinyírnák az offline bulikat, fesztiválokat, hanem nagyon is jelen vannak, és ami tetszik nekik, vagy éppenséggel nagyon necces, azt ki is posztolják, vagy felveszik videóra é továbbküldik haverjaiknak, ismerőseiknek. Ilyen módon a Z-generációs fesztiválélménynek az idősebb generációsok szemében kettős élete van.

Élményközpontúság 

Az élményközpontúság a jóléti – és már nemcsak a nagyon jóléti- társadalom velejárójaként erőteljesen jelen van a mai fiatalok életében. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az élményektől lesznek boldogok és élményekben mérik a boldogságot. Éppen emiatt fontos számukra, hogy vigye őket a flow, ugyanúgy ők is elmennek bulizni, fesztiválozni, ahol szét is csapják magukat, csak még ők ezt fel is veszik az okostelefonjukra. A fesztivál is lehet egy ilyen élményforrás. 

Yolo, fomo

Amikor a jövő kiszámíthatatlan, a technológia miatt is folyamatos változásban élünk, akkor a jelen felértékelődik, az „éljünk a mának” életérzés eluralkodhat sok fiatalban. Sőt, vannak szakemberek akik úgy látják, hogy mert a fiatalok alapélménye a kiszámíthatatlan jövő, nem csoda, hogy sokaknál az élvezet , szórakozásra irányuló vágy életcéllá emelkedik.  A páni félelem az unalomtól, attól, hogy valamiről lemaradnak, vagyis a FOMO is összefüggésbe hozható a fiatalabb generációk élményéhségével. A tartalomgyártók, online marketingesek is ráébredtek már arra, hogy élményeket is lehet gyártani, vagy „aládolgozni”.   A közösségi médiában sok olyan tartalmat találhatunk, amelyek  létrehozzák ésfolyamatosan táplálják az élményéhséget

Biztonság vagy rohamivás?

Vannak olyan külföldi kutatások (pl. Jean Twenge Igeneráció című könyvében írja), amik azt írják, hogy a Z-generáció tagjai jobban törekednek a biztonságra, a buliban is, kevesebb például Amerikában a tizenéves jogosítvánnyal rendelkezők körében az ittas vezetés vagy a verekedés a bulikban.   Twenge úgy látja, a generáció kockázatkerülése túlmutat vielkedésükön. A biztonság felé tartó elmozdulás pedig többnyire pozitív trendnek számít. Például az alkohol kipróbálásának csökkenése az USÁ-ban a legfiatalabbak csoportjaiban a legnagyobb, a fiatal felnőttek körében a legkisebb. A kutató úgy látja, hogy egyetlen hátránya van ennek a trendnek, az, hogy a főiskolákon, egyetemeken sokan a nulláról százra gyorsítanak az alkoholfogyasztásra rövid időn belül. Ezt nevezi rohamivásnak.

Már nemcsak a filmekben

Valószínűsíthető, hogy a mai tinik szülei jobban odafigyelnek gyerekeikre, amit a nyomkövető appok is megkönnyítenek, melyek már nem csupán az Elrabolva című és hasonló filmekben látott ritkaságai, hanem egészen gyakoriak a telefonokon. Twenge szerint ez meglepően evés amerikai tinit zavar, sőt, sokkal jobban elfogadják a korlátozásokat is. 

Nem mindenki teheti meg

Persze azt ne felejtsük el, hogy nagyon sok esetben a nemzedéki tanulmányok és a felmérésék referenciacsoportjait kitevő  Z generáció sztereotipikus tagja a nagyvárosi, jól kereső szülők sarjai és nem a szegénység sújtotta vidék küszködő fiataljai, akik megtehetik, hogy kiperkálják a fesztiválok súlyos tarifáit… A Volt Fesztiválon például egy napi bulizás, evés-ivás egyes számítások szerint 24290 forintba került idén. (napijegy ára a helyszínen: 5 990 forint, evés-ivás: 5000-8000 Ft). Nemrég egy srác mesélte, hogy hat hónapnyi kemény takarékoskodás kellett ahhoz, hogy a még egyik legolcsóbbnak számító orfűi fesztiválra eljusson…
 

Kattints a cikkre: https://wmn.hu/ugy/51111-kivegzik-a-gyerekeink-a-hagyomanyos-zenei-fesztivalokat—igy-buliznak-a-mai-fiatalok

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! A blog Facebook-oldalán is gyakran osztok meg új posztokat!Feliratkozhatsz a hírlevélre is. Kövess a blog.hu-n, a panpeterstop.blog.hu-n hogy ne maradj le egy új posztról sem! 

Ha olvasnál még a témában:

Egy brutálisan magamutogató világban élünk

Tuti üzlet az élmény-vámpírok vérét szívni

„Az instagramon sokan a like-ok és a visszajelzések prostituáltjaivá váltak”

Ha videót néznél:

Dr. Schiffer Miklóssal készült videó

Bombera Krisztinával is készült videó 

Nagy Janka gyermekpszichológussal is beszélgettem – kattints a videóra!

Trunk Tomi Dabilty-vel videó

Dr. Baracsi Katalin internetjogász beszélt videóinterjúban a szextingről

Baracskai Anikóval (info Társ Egyesület) készült videó

 Az interjúk teljes változata a a blogon posztban is megtalálható

Minden jog fenntartva!

 A trágár, obszcén, rosszindulatú vagy nem témába vágó hozzászólásokat kimoderáljuk!

Címlapkép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This
;